Jak jeść zdrowo w restauracji

Niezależnie od tego, czy jesz w restauracji, czy w zaciszu własnego domu, ważne jest, aby upewnić się, że jesz zdrową żywność. W tym celu należy upewnić się, że spożywamy odpowiednią porcję jedzenia, że unikamy wysokokalorycznych, wysokotłuszczowych sosów oraz że wybieramy niskotłuszczowe i niskosolne pozycje menu.

Niskotłuszczowe, niskosolne, niskocholesterolowe pozycje menu

Uzyskanie odpowiedniej równowagi składników odżywczych jest niezbędne dla zdrowego stylu życia. Chociaż możesz nie być w stanie wyeliminować wszystkich posiłków z restauracji, możesz znaleźć kilka sposobów na uzyskanie odpowiedniej równowagi.

Należy wybierać żywność pełnoziarnistą i ograniczać spożycie tłuszczu. Wybieraj zwykłe ciasta, unikaj wysokotłuszczowych deserów i ogranicz spożycie sosów, majonezu i pikli.

Wybieraj chude mięsa i drób. Odcinaj tłuszcz z mięsa przed gotowaniem. Wybieraj konserwy mięsne o niskiej zawartości sodu. Piecz drób lub gotuj go zamiast smażyć. Używaj oleju roślinnego w sprayu zamiast tłuszczu na patelniach.

Powinieneś również ograniczyć ilość spożywanej soli. Możesz znaleźć substytuty soli, ale najpierw skonsultuj się z lekarzem. Niektóre mogą powodować interakcje z lekami.

Należy również unikać pokarmów o wysokiej zawartości cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Ser, ciasta i ciasteczka zawierają dużo tłuszczów nasyconych.

Wybieraj dania z chudym mięsem i warzywami. Możesz zamówić warzywa gotowane na parze lub dania bez sosów, sera lub panierki.

Powinieneś również poprosić o przygotowanie posiłków bez oleju. Dla wzmocnienia smaku użyj świeżej cytryny lub limonki zamiast soli. Podobnie, ocet może dodać cierpkiego smaku.

Kiedy planujesz swój posiłek, zacznij od prostych pomysłów. Szukaj potraw, które mają nie więcej niż 3 gramy tłuszczu na 100 kalorii.

Powinieneś również przeczytać etykietę faktów żywieniowych na pakowanej żywności. Etykiety te powiedzą Ci, ile sodu znajduje się w danym produkcie. Należy również porównywać marki i szukać produktów o najniższej zawartości tłuszczu.

Powinieneś również pytać o dania pieczone, smażone i gotowane. Możesz poprosić o warzywa, które zostały ugotowane na parze lub usmażone. Można również poprosić o stronę z sosem.

Unikaj wysokokalorycznych, wysokotłuszczowych sosów

Niezależnie od tego, czy jesteś miejscowym miłośnikiem burgerów, czy też wojownikiem drogowym w podróży, posiłek w restauracji może pokrzyżować Twoje cele związane z utratą wagi. Dobry plan posiłku może być tak prosty, jak wybranie restauracji, która serwuje niskotłuszczowe i beztłuszczowe opcje lub po prostu wybierając pominięcie tłuszczu całkowicie. Restauracje eksperymentują z różnymi zmianami w menu, aby dostosować się do kalorii świadomych dinerów, takich jak sery i mięsa o obniżonej zawartości tłuszczu i zdrowsze opcje wegetariańskie, takie jak marchew i brokuły. Menu, które jest dobrze przemyślane, może zaoszczędzić ci mnóstwo pieniędzy. Podobnie, istnieje mnóstwo stron internetowych poświęconych wyszukiwaniu i polecaniu restauracji, które spełniają Twoje potrzeby dietetyczne i budżetowe. Korzystanie z witryny internetowej restauracji w celu zawężenia wyboru jest dobrym pomysłem, zwłaszcza jeśli stołujesz się z rodziną lub grupą kolegów. Wybór restauracji to często ból w dupie, więc trochę smaru z łokcia może przejść długą drogę. Posiadanie rekomendacji restauracji może być ratunkiem, a szybkie wyszukiwanie w Internecie jest pewnym sposobem, aby dowiedzieć się, czy restauracja w Twojej okolicy serwuje wysokiej jakości, niskotłuszczowe jedzenie. Podobnie, pracownicy restauracji, którzy znają się na niskokalorycznych potrawach i na tłustym jedzeniu, z chęcią udzielą Ci pomocy. Kluczem jest odseparowanie wysokokalorycznych restauracji o niskiej jakości od tych niskotłuszczowych o wysokiej kaloryczności. Na szczęście wiele restauracji oferuje opcje o obniżonej zawartości tłuszczu, więc zawsze możesz zjeść w restauracji, która jest bardziej smaczna.

Właściwe porcjowanie

Niezależnie od tego, czy masz ograniczony budżet, czy po prostu chcesz zaoszczędzić trochę grosza, musisz wiedzieć, jak porcjować swoje jedzenie. Wiele restauracji serwuje więcej niż potrzeba i to do Ciebie należy upewnienie się, że otrzymujesz jak najwięcej ze swojego dolara na jedzenie.

Na szczęście istnieje kilka wskazówek i sztuczek, które pomogą Ci opanować sztukę doświadczenia gastronomicznego. Jedną z porad jest uzyskanie stołu, który ma mniej klientów. W ten sposób otrzymasz więcej jedzenia za mniejsze pieniądze.

Kolejną wskazówką jest zamówienie jedzenia z wyprzedzeniem. Jest to najprostszy sposób, aby zapewnić, że dostaniesz swoje jedzenie bez konieczności prosić o to. Ponadto pomoże Ci to uniknąć najgorszych części posiłku, czyli strasznego „o nie, muszę zjeść jeszcze jeden kęs”.

Dobrym pomysłem jest również zamawianie jedzenia w pośpiechu. Unikniesz w ten sposób zażenowania związanego z wyglądaniem jak śliniący się głupek. Na koniec, upewnij się, że poprosisz swojego pracownika o najodpowiedniejszy rozmiar talerza, a także zapytasz, w jaki sposób możesz otrzymać swoje jedzenie tak gorące lub tak zimne, jak chcesz. To pomoże Ci zaoszczędzić czas, pieniądze i zdrowie.

Powyższe wskazówki pomogą Ci uzyskać jak najwięcej z doświadczeń związanych z posiłkiem. Najlepszym sposobem na to jest upewnienie się, że jesz zdrową żywność, w ten sposób możesz cieszyć się pysznymi daniami, które pojawiają się na twojej drodze. A jeśli szukasz taniego posiłku, prawdopodobnie go nie znajdziesz. Dlatego powinieneś poszukać najlepszej restauracji w swojej okolicy.

Kolory zachęcają do zrelaksowanej, wolnej od jedzenia atmosfery

Wybór odpowiedniego koloru dla restauracji może pomóc w stworzeniu idealnego środowiska dla klientów. Kolory, które są wybrane powinny być zgodne z tematem i stylem Twojej restauracji. Kolor jest również dobrym sposobem na podkreślenie pozycji menu i specjalności. Posiadanie odpowiedniego koloru może również pomóc w zwiększeniu sprzedaży.

Jeśli planujesz stworzyć relaksującą, powolną atmosferę w swojej restauracji, rozważ wybór jasnych kolorów. Te kolory mogą wywołać relaksujące uczucie i mogą sprawić, że małe pomieszczenie wyda się większe.

Jasny żółty może również wywołać słoneczną i relaksującą atmosferę. Ma również silny wpływ na apetyt. Ponadto pobudza aktywność umysłową i może przyczynić się do zwiększenia obrotów stołu.

Innym dobrym wyborem kolorystycznym dla restauracji jest zieleń. Zielone odcienie są uspokajające i pocieszające, i są idealne dla restauracji serwujących zdrową żywność. Zielony pomaga również zwiększyć poczucie otwartości w restauracji.

Ciemne kolory mogą pomóc stworzyć romantyczne ustawienie. Mogą również stworzyć intymną atmosferę w dużej przestrzeni. Ciemne kolory są również idealne dla restauracji w późnych godzinach nocnych.

Przy wyborze kolorów dla Twojej restauracji, ważne jest, aby pamiętać, że ciemniejsze kolory mogą mylić patronów o tym, jak długo powinni czekać na swoje posiłki. Jeśli Twoja restauracja jest restauracją typu fast-food, jasne kolory są dobrym sposobem na zachęcenie klientów do częstszego zamawiania. Podobnie, jaśniejsze kolory są najlepsze dla restauracji w stylu bistro.

Inny schemat kolorów, który jest używany w restauracjach jest pastelowy schemat kolorów. Te kolory są lekkie i miękkie. Są one również używane w bistrach i kawiarniach. W ostatnich latach ten schemat kolorów staje się coraz bardziej popularny.

Unikanie przejadania się

Niezależnie od tego, czy planujesz posiłek z przyjaciółmi, rodziną czy kolegami, istnieją pewne kroki, które możesz podjąć, aby uniknąć przejadania się w restauracji. Kluczem jest dokonanie właściwego wyboru. Pierwszym krokiem jest zrozumienie, co mówi Ci Twoje ciało.

Najlepszym sposobem na stwierdzenie, czy jesteś pełny, jest picie dużej ilości wody. Pij co najmniej 1,2 litra wody dziennie. Jest to około sześciu do ośmiu szklanek wody. Jeśli nie pijesz dużo wody, trudno będzie Ci ocenić, ile jedzenia potrzebujesz.

Kolejną rzeczą, o której należy pamiętać, jest poświęcenie czasu podczas jedzenia. Jest to ważne, ponieważ pozwala organizmowi czas na strawienie jedzenia. Pomaga to również ocenić, ile tak naprawdę jesz.

Jednym z najlepszych sposobów na uniknięcie przejadania się w restauracji jest wybór żywności, która jest zdrowsza niż przeciętny posiłek na wynos. Na przykład, wybieraj przekąski o niższej zawartości tłuszczu, takie jak migdały. Możesz też zamówić zdrowsze smoothie zrobione z odtłuszczonego lub półtłustego mleka, świeżych owoców i mąki pełnoziarnistej.

Dodatkowo, pamiętaj, aby sprawdzać informacje o wartościach odżywczych na pakowanej żywności. Da Ci to informacje potrzebne do podjęcia świadomej decyzji.

Najlepszym sposobem na uniknięcie przejadania się w restauracji jest unikanie zabierania dużych grup. Nawet jeśli nie masz przyjaciół lub rodziny, z którą mógłbyś pójść, lepiej jest zjeść kolację solo niż z grupą obcych ludzi. Jeśli to możliwe, zjedz najpierw małą sałatkę przed wyjściem do restauracji na kolację.

W rzeczywistości możesz nawet poprosić o połowę posiłku do zabrania do domu.

Add a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *