Jak przygotować zdrowe posiłki dla dorosłych

Czy próbujesz schudnąć, czy po prostu chcesz jeść zdrowiej, musisz upewnić się, że otrzymujesz odpowiednie składniki odżywcze do swojego organizmu. Istnieje wiele różnych rodzajów żywności, które można jeść, aby pomóc Ci spełnić swoje potrzeby żywieniowe.

Potrawy z kurczaka

Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym kulinarnym whizem, czy początkującym kucharzem, zdrowe potrawy z kurczaka dla dorosłych to łatwy sposób na zachowanie szczupłej talii. Jest to niedrogie źródło białka i istnieje wiele przepisów, aby dopasować się do Twoich upodobań. Najlepszą częścią jest to, że czas przygotowania jest minimalny.

Możesz zrobić świetny posiłek w mgnieniu oka, używając kilku prostych składników. Jeśli masz crock pot pod ręką, możesz mieć pełny posiłek gotowy w mniej niż godzinę – część ta jest zasługą autora portalu rosliny.net.pl. Sztuką jest upewnienie się, że mięso jest w pełni ugotowane. Należy również sprawdzić temperaturę za pomocą termometru do natychmiastowego odczytu.

Istnieje wiele zdrowych potraw z kurczaka dla dorosłych do wyboru, ale oto kilka moich ulubionych. Najzdrowsze dania z kurczaka dla dorosłych to pierś z kurczaka bez skóry, scampi z kurczaka lub prosty przepis na udko i nogę z kurczaka. Możesz podać danie główne obok dań bocznych, takich jak sałatka, warzywa lub ziemniaki.

Najlepszą częścią jest to, że możesz ubić pyszny posiłek za mniej niż sto dolarów. Jednym z moich ulubionych zdrowych dań z kurczaka dla dorosłych jest pieczona pierś z kurczaka z sauteed ziemniakami i zieloną fasolką.

Sałatki

Niezależnie od tego, czy szukasz przystawki, dania dodatkowego czy głównego posiłku, sałatki są świetnym sposobem na uzyskanie owoców i warzyw. Dodatkowo, często są pyszne!

Istnieje wiele różnych rodzajów sałatek, od sałatki makaronowej po ciepłe pieczone warzywa. Kiedy jesteś w sklepie spożywczym, szukaj sałatek, które są wykonane z produktów sezonowych. Dzięki temu Twoja sałatka będzie miała lepszy smak.

Innym świetnym sposobem na zrobienie sałatki jest użycie wstępnie zamarynowanych karczochów. Są one dostępne w wygodnych puszkach, które mogą wystarczyć na dwa posiłki lub więcej.

Dobra sałatka powinna zawierać warzywa, owoce i białka. To podstawowy budulec zdrowej diety, który może dostarczyć wielu witamin i minerałów.

Jedną z najlepszych sałatek jest sałatka. Są one wykonane z serdecznych składników, takich jak czerwona kapusta i farro, i są zaprojektowane, aby utrzymać się przez kilka dni. Możesz dodać do nich owoce lub wyrazisty sos, aby wzmocnić ich smak.

Inne opcje obejmują grzyby z parmezanem, czosnkowy dip do chleba z oliwą z oliwek lub czosnkowy hummus. Korzyści z przygotowywania posiłków są liczne, w tym ułatwienie tygodnia i zmniejszenie kosztów, a także zmniejszenie szans na jedzenie na zewnątrz.

Quinoa

Dodanie quinoa do swoich posiłków może dać ci zdrowy zastrzyk energii. To super ziarno jest bezglutenowe i pełne błonnika oraz białka. Zapewnia również satysfakcjonujące chrupanie i smak.

Aby przygotować quinoa, opłucz ziarno na sitku o drobnych oczkach. Następnie umieść ziarno w przykrytym garnku. Dodaj 2 szklanki wody i przykryj. Gdy płyn zacznie wrzeć, wyłącz ogień. Pozostaw quinoa pod przykryciem na około 10 minut.

Po upływie 10 minut zdejmij pokrywkę. Ziarna powinny się otworzyć i być jasne. Powinieneś być w stanie zobaczyć zarodek jądra.

Możesz ugotować quinoa na wiele sposobów. Można ją jeść samodzielnie jako dodatek do dań, lub układać z innymi warzywami, mięsem lub serem. Można ją również dodawać do deserów.

Jeśli jesteś początkującym użytkownikiem quinoa, zacznij od białej. Jaśniejsze odmiany mają łagodniejszy smak. Możesz również dodać smak do quinoa, używając wytrawnego białego wina, bulionu lub innych płynów.

Quinoa to świetny wybór dla wegetarian, ponieważ posiada wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów. Ci, którzy są na diecie wegetariańskiej, mogą nie mieć wielu opcji kompletnego białka. Jednak quinoa jest bogata w białko i błonnik, co może pomóc zmniejszyć głód i zwiększyć energię.

Ryż brązowy

Używanie brązowego ryżu w swoich przepisach da Ci korzyści w postaci dodanego białka, błonnika i innych składników odżywczych. Możesz używać brązowego ryżu w różnych potrawach, w tym w zupach, sałatkach i daniach głównych. Jest to również doskonała opcja dla osób z celiakią.

Orzechowy smak i gryząca tekstura brązowego ryżu sprawia, że jest on świetnym dodatkiem do wielu potraw. Jest to również pożywne pełne ziarno, które jest bogate w błonnik pokarmowy i magnez.

Niektóre korzyści zdrowotne wynikające z brązowego ryżu obejmują niższe ryzyko chorób serca, udaru i raka. Pomaga on również osobom z nadwagą w utracie wagi. Pół filiżanki porcji gotowanego brązowego ryżu zapewnia 11 procent dziennego zapotrzebowania na magnez.

W przeciwieństwie do białego ryżu, z którego usunięto kiełki, brązowy ryż ma nienaruszone kiełki i otręby. Jest on również bardziej bogaty w błonnik niż ryż biały.

Jedno z badań sugeruje, że jedzenie brązowego ryżu może obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. W szczególności, Azjaci mają wyższe ryzyko rozwoju cukrzycy, gdy jedzą pięć lub więcej porcji białego ryżu tygodniowo. Ponadto ludzie, którzy spożywają żywność o wysokiej zawartości błonnika, mają tendencję do spożywania mniejszej ilości kalorii.

Możesz łatwo zrobić prosty sos teriyaki, aby dodać do swojego ryżu. Możesz znaleźć tamari, bezglutenowy sos sojowy, w większości rynków azjatyckich.

Gryka

Niezależnie od tego, czy próbujesz schudnąć, czy po prostu utrzymać dobre samopoczucie, możesz skorzystać z dodania gryki do swojej diety. Jest to starożytne ziarno o długiej historii stosowania w kuchni azjatyckiej i jest pełne zdrowych składników odżywczych. Jest świetną alternatywą dla innych węglowodanów, a także jest bezglutenowa.

Grykę można znaleźć w wielu sklepach ze zdrową żywnością, można ją również kupić w większości supermarketów. Możesz gotować grykę tak samo jak ryż, ale warto ją najpierw upiec, aby uzyskać bogatszy smak.

Gryka jest świetnym źródłem białka, ale jest również pełna błonnika pokarmowego. Dzięki temu dłużej czujesz się syty. Pomaga również zapobiegać zaparciom. Ponadto gryka zawiera wiele składników odżywczych, w tym magnez, żelazo, cynk, selen i mangan. Jest również dobrym źródłem potasu.

Gryka jest również wysoka w antyoksydanty, które mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Ma również właściwości przeciwzapalne, co może pomóc Twojemu układowi krążenia. Jest również bogata w wapń i selen.

Gryka jest łatwa do ugotowania. Najlepiej gotować ją w wodzie, ale możesz też gotować ją w wolnowarze. Możesz też zrobić naleśniki gryczane. Mają bogaty smak i są bezglutenowe.

Tłuczone ziemniaki

Niezależnie od tego, czy chcesz ograniczyć ilość kalorii, czy wyciąć nabiał, istnieje wiele sposobów na zrobienie tłuczonych ziemniaków. Są one popularnym dodatkiem do dań, ale również świetnym sposobem na przemycenie dodatkowych warzyw.

Tłuczone ziemniaki są pyszne i są łatwe do wykonania, zbyt. Można je odgrzewać w mikrofalówce lub na kuchence. Mogą być również przechowywane w szczelnym pojemniku w lodówce do trzech dni. Jeśli zamierzasz je odgrzać, upewnij się, że wymieszasz je w połowie.

Robiąc tłuczone ziemniaki, należy unikać używania tłuszczów nasyconych. Jeśli używasz masła lub margaryny, najlepiej wybrać wersje niesolone. Masło zawiera około 4 gramów tłuszczu na łyżeczkę.

Jeśli szukasz cięcia kalorii, możesz zdecydować się na zastąpienie masła niewielką ilością beztłuszczowego jogurtu greckiego. To doda kremową teksturę bez dodawania tony tłuszczu.

Możesz również zastąpić bulion warzywny dla mleka. To da ci zdrowsze puree, które jest wysokie w białku. Możesz również pominąć kwaśną śmietanę. Zamiast kwaśnej śmietany możesz użyć niewielkiej ilości puree z twarogu, aby dodać kremowej tekstury.

Trifecta Taub-Dixa

Niezależnie od tego, czy jesteś nowym użytkownikiem planu zdrowego żywienia, czy po prostu potrzebujesz znaleźć zdrowszy sposób przygotowywania posiłków, trifecta Taub-Dixa do przyrządzania zdrowych posiłków dla dorosłych może pomóc ci utrzymać dietę na właściwym torze. Ten łatwy do naśladowania przewodnik powie ci, jak zrobić różne posiłki i przekąski. Dostaniesz szybki zastrzyk białka, zdrową dawkę błonnika i porcję warzyw, które pomogą ci poczuć się pełnym.

Awokado jest pełne błonnika i białka. Zawierają również potas i żelazo. Dostarczają również podwójną dawkę białka, więc są idealne dla osób szukających wysokobiałkowej przekąski. Są również doskonałym źródłem likopenu, silnego przeciwutleniacza, który zwalcza stres oksydacyjny.

Ciecierzyca jest doskonałym źródłem błonnika i białka, świetnie sprawdza się w sałatce. Świetnie smakuje również w hummusie lub pieczona w piekarniku z przyprawami. Ciecierzyca pomaga również zachować energię i utrzymuje mięśnie zasilane aminokwasami. To także doskonałe źródło witamin i minerałów.

Arbuz jest kolejnym świetnym źródłem błonnika, a także pomaga uzupełnić utraconą wodę. To także doskonałe źródło potasu, który pomaga uzupełnić elektrolity. Możesz również spróbować jagód, które są również dobrym źródłem błonnika. Jagody mogą być mieszane z orzechami dla dodatkowego zwiększenia białka.

Add a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *