Jak zdrowo się odżywiać w pracy

Niezależnie od harmonogramu pracy, warto pamiętać, że zdrowie i dobre samopoczucie można utrzymać dzięki spożywanym pokarmom. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci zdrowo odżywiać się w pracy.

Jedzenie w drodze

Biorąc pod uwagę, że przeciętny pracownik biurowy spędza w pracy około 15 godzin dziennie, zdrowe jedzenie w drodze jest koniecznością. W rzeczywistości, siedząca praca przy biurku jest znana z tego, że powoduje przyrost wagi u zdrowej osoby. Zdrowa dieta jest najbardziej skutecznym środkiem utrzymania talii w ryzach. Z odrobiną planowania, jedzenie zdrowe w podróży może być bryza. Najlepszą częścią jest to, że nie będziesz musiał poświęcać swojego portfela, aby to zrobić.

Sztuką jest wybranie odpowiednich produktów i napojów do jedzenia. Najlepsze będą te przygotowywane od podstaw i w restauracji. Jeśli to nie wchodzi w grę, najlepszym rozwiązaniem jest poproszenie pracodawcy o darmową dostawę jedzenia. Zdrowa dieta zapewni Ci również świetną kondycję przez wiele lat. Poświęcenie czasu na zaplanowanie swoich posiłków i przekąsek z wyprzedzeniem pomoże Ci również upewnić się, że nie będziesz podejmować decyzji o obiedzie w ostatniej chwili. Jest to najprostszy sposób, aby utrzymać wagę w zatoce i zapewni, że nie przegapisz smacznego entrée, którego naprawdę nie chcesz – cytat ten jest kreacją autorów portalu gestalt-zielonagora.pl. Trochę planowania i wysiłku przejdzie długą drogę w zapewnieniu, że jesz dobrze za rozsądną cenę.

Robienie przerwy na lunch

Robienie przerwy na lunch w celu zdrowego odżywiania się w pracy jest kluczowe zarówno dla Twojego zdrowia fizycznego, jak i emocjonalnego. Regularna przerwa na lunch może pomóc Ci naładować baterie, poprawić pamięć, zmniejszyć stres i uczynić Cię szczęśliwszym. Ponadto, może zwiększyć Twoją produktywność po południu.

Jeden na trzech pracowników pomija lunch, a badania wykazały, że ten nawyk może negatywnie wpływać zarówno na ciało, jak i umysł. Według ostatnich badań przeprowadzonych przez Dalhousie University, 40% kanadyjskich pracowników je lunch przy biurku.

Pracownicy, którzy nie robią przerw, cierpią z powodu słabego zdrowia i niskiej wydajności. Są również podatni na choroby związane z siedzeniem. Tak więc pracodawcy muszą zachęcać pracowników do robienia przerw.

Jeśli martwisz się o swoją równowagę między pracą a życiem prywatnym, możesz porozmawiać ze specjalistą od zdrowia psychicznego. On lub ona może udzielić wskazówek dotyczących włączenia przerw do codziennej rutyny.

Jeśli jesteś osobą samotnie jedzącą lunch, możesz naładować swoje ciało i umysł poprzez krótki spacer na zewnątrz. To również obniża poziom kortyzolu, który jest hormonem powodującym stres. Możesz też poczytać książkę lub zagrać w grę na telefonie.

Jeśli jesteś współpracownikiem, który pracuje w tym samym biurze, powinieneś dać sobie nawzajem znać, kiedy robisz sobie przerwę. Może to pomóc zarówno tobie, jak i twoim współpracownikom czuć się mniej spieszonym. Jeśli nie chcesz rozmawiać ze współpracownikami podczas przerwy, możesz ustawić alarm, który będzie sygnalizował, kiedy nadszedł czas na przerwę.

Unikanie kofeiny

W kilku krajach obowiązują konkretne wytyczne dietetyczne dotyczące kofeiny. Niektóre z nich zalecają ograniczenie spożycia kofeiny przez osoby dorosłe, podczas gdy inne zalecają całkowite jej unikanie. Jednakże, rosnącym trendem jest dodawanie kofeiny do żywności. Budzi to nowe obawy dotyczące potencjalnych zagrożeń dla zdrowia związanych z tą substancją.

Food and drug administration (FDA) zaleca unikanie czystej kofeiny, ale kofeinę można znaleźć w wielu pokarmach i napojach. Substancja ta jest obecna w czekoladzie i kawie i działa jako środek pobudzający ośrodkowy układ nerwowy (CNS). Jest ona również obecna w wielu lekach dostępnych bez recepty.

Nie ma wielu dowodów naukowych na długoterminowe skutki kofeiny, ale niektóre badania sugerują, że umiarkowane spożycie może być korzystne dla utraty wagi, funkcji poznawczych i czujności. Jednak nadmierne spożycie kofeiny może być niebezpieczne, zwłaszcza dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią.

W Stanach Zjednoczonych Food and Drug Administration zaleca unikanie kofeiny podczas ciąży i karmienia piersią. Zaleca również ograniczenie spożycia kofeiny do 400 miligramów dziennie dla zdrowych osób dorosłych.

Istnieją również dowody na to, że kofeina może negatywnie wpływać na ciążę i rozwój płodu u kobiet, które spożywają jej dużo. FDA zaleca również kobietom w ciąży ograniczenie spożycia kofeiny do 200 miligramów dziennie.

Ponadto, kilka krajów ma specjalne wytyczne dotyczące spożycia CCB. Należą do nich Kanada, która ma górny limit kofeiny od 45 do 85 miligramów dziennie dla dzieci w wieku od czterech do dwunastu lat i 300 miligramów dziennie dla kobiet w ciąży.

Kształtowanie nawyku zdrowego odżywiania

Poświęcenie czasu na kształtowanie nawyku zdrowego odżywiania w pracy przyniesie Ci korzyści na dłuższą metę. Przy odrobinie planowania i wysiłku fizycznego wkrótce będziesz jadł jak mistrz.

Dogadanie się z kolegami i koleżankami z pracy jest najlepszym sposobem na sukces planu żywieniowego. Jest to również świetny sposób na utrzymanie wzajemnej motywacji. Na przykład, gdy kilku współpracowników zje z Tobą zdrowy lunch, może to zrobić dużą różnicę w liczbie kalorii spożywanych w porze lunchu. W rzeczywistości, prawdopodobnie będziesz miał więcej resztek do schrupania następnego dnia.

Jest takie stare powiedzenie, które mówi coś w stylu „Nie można pokonać dobrego posiłku”. Nie zawsze jest to jednak prawda i możesz zwiększyć swoje zdrowie, a także portfel, włączając kilka nowych nawyków do swojej codziennej rutyny. Spróbuj zamienić swoje standardowe białko na zdrowe dla serca mięso. Upewnij się, że odwiedzasz rynek rolniczy, gdzie znajdziesz najświeższe owoce i warzywa. Jeśli nie masz czasu na wycieczkę do sklepu spożywczego, spróbuj użyć aplikacji takich jak Habitica, aby zdrowe odżywianie stało się zabawne i łatwe.

Najlepszym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zdrowego odżywiania się w pracy jest uczynienie z tego punktu zdrowego odżywiania się podczas każdego posiłku. Obejmuje to śniadanie, lunch i kolację, a odrobina planowania przejdzie długą drogę w osiągnięciu sukcesu.

Add a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *